Prima pagină | Căutare |
Arhivă | Contact | Hartă site
 

 

     

Interviul
acordat de preşedintele României, Traian Băsescu,
cotidianului „Adevarul”
şi publicat în numărul din data de 27 noiembrie 2006

Interviu realizat de Adriana Halpert, Teodora Vasâlca şi Gabriel Burlacu

Intrebare: Este România aproape de o criză energetică?

Traian Băsescu: Nu. România trece printr-un moment pe care guvernul nu l-a sesizat la vreme, adică adaptarea strategiei energetice în raport de procesele de privatizare care au avut loc şi de diminuarea capacităţii de control pe sistemul energetic în proporţia în care s-au făcut privatizări. Ori, România nu şi-a adaptat strategia energetică pe aceste realităţi. Una era strategia energetică când Petromul era 100% la statul român şi putea stabili când vrea dacă măreşte sau reduce volumul exploatat zilnic la gaze sau la ţiţei. Acum, statul nu mai stabileşte aceste lucruri. Prin privatizare s-a produs o schimbare fundamentală. În condiţii normale, compania operează resursele ţării de gaze şi ţiţei în interesul ei. Şi doar în condiţii de criză, statul român, prin prevederile contractului, poate impune modul în care compania să acţioneze ce volume să extragă, dacă vinde sau nu vinde la export, dacă vinde pe piaţa internă.

Intrebare: În momentul de faţă poate fi vorba de aşa ceva, ca statul român să impună?

Traian Băsescu: Conform contractului, nu, şi nici nu e treaba statului să facă asta. Dar, vă repet, aici este lucrul care trebuie sesizat. Înainte, politica Petromului o dicta Ministerul Industriilor, deci Petrom opera în fiecare zi în interesul statului român. În momentul de faţă, Petrom operează în fiecare zi în primul rând în interesul OMV.

Intrebare: De ce era necesară implicarea instituţiei prezidenţiale pentru a forma o comisie la nivel prezidenţial pentru elaborarea unei strategii energetice a României?

Traian Băsescu: Pentru că guvernul nu a vrut, nu a înţeles sau nu putut să declanşeze o asemenea acţiune.

Intrebare: Dar ministrul Şereş a angajat un consultant străin pentru a elabora o astfel de strategie.

Traian Băsescu: Eu am dubii serioase că un consultant străin care lucrează în România este cel care ne poate face politica energetică. Politica energetică este o treabă a statului român, şi nu a unui consultant angajat. Deci, politica energetică a unui stat este greu de transferat ca sarcină unui consultant.

Intrebare: Există specialişti care pot face această strategie, aici, la Palatul Cotroceni?

Traian Băsescu: La Palatul Cotroceni nu există specialişti, dar există în ţară. Comisia va include cei mai buni specialişti pe care România îi are, pe tipurile de energie, pe cunoaşterea resurselor de care ţara dispune, pe anticiparea nevoilor energetice în următorii 10 ani, în funcţie de creşterea economică, dar şi de diminuarea consumurilor specifice, deci sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în considerare. Şi concluzia acestei strategii trebuie să fie îndreptată, în primul rând, către a evalua cantităţile de energie necesare pe termen mediu şi lung, pe o prognoză de creştere economică, raportată la resurse, raportată la eventuala noastră decizie de a fi exportatori de energie electrică şi importatori de materii prime energetice, gen gaze, cărbune sau orice altceva.

Intrebare: Şi raportată şi la directivele Uniunii Europene...

Traian Băsescu: Indiscutabil, da. Deci, o nouă politică energetică trebuie construită plecând de la premisa că România a trecut la privatizarea sectorului energetic, va trece în continuare la privatizări de termocentrale. Trebuie să vedem care sunt obiectivele noastre şi care sunt garanţiile că piaţa românească va fi satisfăcută, cetăţenii vor avea acoperite nevoile energetice şi că nu se pot lua decizii sau nu ne poate surprinde nici o decizie a unei companii private care gestionează energia.

Intrebare: Sunteţi un adept al privatizării utilităţilor publice?

Traian Băsescu: Depinde, acum sunt un adept al unei întârzieri în privatizare, să vedem care sunt efectele privatizărilor de până acum în sistemele de distribuţie electricitate şi gaze, urmând ca, după ce constatăm efectele, să vedem ce este de făcut în continuare.

Intrebare: Ce s-a întâmplat în şedinţa CSAT? S-a pus contractul de privatizare a Petrom pe masă, l-aţi văzut?

Traian Băsescu: Sigur că da.

Intrebare: Deci cunoaşteţi contractul foarte bine.

Traian Băsescu: Nu. Dacă vă imaginaţi că preşedintele României ia la citit contractul şi poate să şi înţeleagă tot ce este acolo, vă înşelaţi.

Intrebare: Aţi ieşit recent cu nişte declaraţii în care spuneaţi că sunt mari erori în acest contract.

Traian Băsescu: Sunt erori.

Intrebare: Deci l-aţi citit. Dacă aveţi o poziţie fermă că sunt erori, înseamnă că ştiţi bine acest contract.

Traian Băsescu: Tocmai v-am explicat că nu am citit contractul în detaliu. Şi eu mă refer la erori care pot influenţa strategia energetică. Eu nu analizez clauze contractuale. Este treaba guvernului.

Intrebare: Care sunt erorile la care vă referiţi?

Traian Băsescu: Două din ele, care sunt deranjante: consultantul a propus trei soluţii de privatizare, şi nu s-a adoptat nici una din cele trei. S-a adoptat soluţia a patra, care nu era în cele recomandate. O soluţie pe care o consider eronată.

Intrebare: Cui aparţine cea de-a patra şi care este?

Traian Băsescu: M-aţi întrebat dacă sunt erori. După părerea mea, aceasta este una dintre erorile făcute. A doua eroare este că nu se ştia acţionariatul OMV-Petrom. I-am întrebat pe cei implicaţi, inclusiv un om care a participat la negocierea contractului, a fost chemat la CSAT să ne dea explicaţii. Întrebarea mea a fost "Care este acţionariatul OMV-Petrom?" Se ştie că statul austriac este acţionar în proporţie de circa 31 la sută, un grup de investiţii din statele arabe, din Emirate, dacă nu mă înşel - şi asta nu e rău -, are şi el vreo 17 şi ceva la sută, cert este că 51 la sută din acţiunile OMV Austria sunt listate pe burse. Pe bursa americană, pe bursa londoneză şi pe bursa austriacă. Nimeni nu ştie cine şi ce pachete deţine din acest 51%. Deci, practic, pachetul majoritar este pe piaţă.

Intrebare: Este şi foarte greu să îi ştii pe toţi acţionarii la o companie listată.

Traian Băsescu: Foarte corect, ştim foarte bine cum se adună pachetele de acţiuni cu firme în spate şi te trezeşti, spre exemplu, că OMV are un acţionariat majoritar sau cel mai mare acţionar este o companie care nu ai interesul să fie acţionarul majoritar.

Intrebare: Dar nu se cunoştea acest lucru, că 51% din pachetul de acţiuni este listat?

Traian Băsescu: Aici mi se pare o greşeală, pentru că, întâmplător, nu am vândut nici producţia de ace, nici producţia de brice, ci am vândut, pur şi simplu, exploatarea resurselor energetice. Eu vă pot spune că în CSAT am întrebat care este structura acţionariatului, nici de la Ministrul Economiei nu am primit un răspuns, nici de la cel care fusese în comisia de negociere.

Intrebare: Contractul de privatizare a fost votat în parlament, inclusiv de partidul din care făceaţi parte în 2004. Colegii dumneavoastră din Partidul Democrat nu au ştiut ce votează?

Traian Băsescu: Din câte ştiu, lucrurile de detaliu nu s-au dat plenului parlamentului şi nu cred că parlamentul este cel care trebuie să valideze un contract de privatizare. Nu poţi acuza parlamentarii care au spus da privatizării că au şi responsabilitatea modului în care s-a negociat. De fapt, este evident pentru noi toţi că Guvernul Năstase a folosit parlamentul pe post de paravan. Numai aşa puteau să înfrângă legi importante cum ar fi legea petrolului. Acesta poate fi un al treilea argument care să justifice afirmaţia mea că lucrurile sunt în neregulă.

Intrebare: Deci, s-a votat orbeşte.

Traian Băsescu: Da, am înţeles că asta declarau chiar demnitari PSD din acea vreme, că parlamentul a dat un vot politic, şi nu unul tehnic, deşi comisiile de specialitate trebuiau să ştie. Şi aici era un lucru pe care trebuia să îl ştim transparent. Facem privatizarea cu o companie al cărei acţionar majoritar nu este cunoscut. Şi era decizia statului român dacă îşi asumă acest risc sau nu. Mie mi se pare că acest lucru trebuie discutat.

Intrebare: Să revenim la şedinţa CSAT.

Traian Băsescu: Am întrebat dacă se cunoaşte cumva, din statutul companie OMV, ce înseamnă acest circa 31% cât deţine statul austriac. Este pachet de blocaj? Este acţionarul cel mai mare care poate fi şi prin statut nimeni nu are voie să aibă mai mult de 5% din acţiuni? La toate aceste întrebări nu am primit un răspuns şi atunci, pe bună dreptate, am afirmat că s-au făcut erori. Nu am spus fraude, m-am ferit de acest cuvânt, dar erori am spus. Un stat care îşi dă la concesiune resursa energetică nu poate să nu ştie cui o dă. Şi aici aş vrea să fac o precizare, eu nu pun sub semnul întrebării capacitatea managementului privat. A fost deja demonstrată. Petromul pierdea când managementul era de stat şi OMV-Petrom face profituri foarte bune, e adevărat şi ajutat de conjunctura de piaţă la preţul ţiţeiului. Deci, privatizarea a fost o soluţie bună. Problema este că nu ştim cine poate deveni acţionarul cel mai mare sau majoritar şi mai ales nu ştim ce prevede statutul companiei OMV-Petrom legat de acţionariat.

Intrebare: Ce se poate întâmpla cu acest contract? Se poate renegocia, se poate desfiinţa? Se pune problema...

Traian Băsescu: Acest contract este greu de imaginat a fi desfiinţat. Ce ştiu cu certitudine este că OMV Petrom trebuie să fie parte a strategiei energetice a României şi acest lucru trebuie discutat de către guvern în continuare cu partenerii noştri. Probabil că în perioada imediat următoare, urmare a discuţiei în CSAT, aceste lucruri vor fi lămurite.

Intrebare: Pentru prima oară, desecretizarea acestui contract aţi cerut-o în toamna anului trecut. De ce după un an de zile s-a revenit la acest scandal, pentru că el a izbucnit aşa, deodată.

Traian Băsescu: S-a revenit cum s-a revenit şi cu altele. Dacă vă aduceţi aminte, tot anul trecut am utilizat nişte expresii, cu băieţii deştepţi din energie, pentru că aici nu este vorba numai de Petrom când discutăm de energie.

Intrebare: Liberalizarea pieţei energetice există de câţiva ani

Traian Băsescu: Eu nu vorbesc de neliberalizarea sistemului, eu vorbesc de incorectitudinea achiziţiilor de energie. Dacă energia s-ar achiziţiona la bursă, nu ar spune nimeni nimic.

Intrebare: O parte se achiziţionează la bursă...

Traian Băsescu: Cât la sută?

Intrebare: Sub şapte la sută, foarte puţin.

Traian Băsescu: Mi se pare că de la acest nivel până la a acoperi piaţa energiei româneşti e cale lungă.

Intrebare: Şi restul putem încadra la contracte dubioase?

Traian Băsescu: Nu neapărat. Sunt probabil şi operatori foarte corecţi, sunt şi operatori incorecţi, aşa-numiţii operatori cu susţinere politică, care au apărut, după cum aţi văzut, destul de mulţi noi operatori după schimbarea puterii. Anul trecut am ridicat public această problemă şi guvernul nu a făcut nimic să o clarifice, dar absolut nimic. S-a ajuns în CSAT pentru simplul motiv că, după semnalele publice, guvernul a spus preşedintele ţipă, noi ne vedem mai departe de treabă, nu transparentizăm contractele, nu informăm, ci lăsăm clientela din domeniu, cea veche şi cea nouă, să lucreze în continuare. Eu am convingerea că abordarea actuală, dezbaterea publică legată de OMV-Petrom şi de distribuţia şi vânzarea de energie reprezintă un interes public.

Intrebare: Cui aparţine acest interes?

Traian Băsescu: Pe de o parte, este de interes pentru public, iar pe de altă parte, după cum vedeţi în abodările publice, unii sunt interesaţi să preia în exploatare terenuri petrolifere aparţinând OMV-Petrom, alţii sunt interesaţi să ne demonstreze că izbăvirea ne poate veni numai de la Moscova şi, în sfârşit, alţii sunt interesaţi să fie chemaţi la televizor.

Intrebare: Până la urmă clauzele contractului...

Traian Băsescu: Deci, scandalul este generat de interese, interesul de decredibilizare a privatizării. Dar, vrând să mă informez despre ce s-a întâmplat în privatizare, constat două probleme care, după părerea mea, sunt în neregulă. Unu, că nici una din cele trei soluţii de privatizare n-a fost respectată, din cele trei recomandări, şi doi, că 51% din OMV este pe piaţă şi nu ştim care este statutul OMV în continuare, cine va decide cu privire la modul de operare al OMV-Petrom.

Intrebare: D-le preşedinte, nu credeţi că, în momentul de faţă, dacă apelăm la transparenţa contractelor de privatizare, vom da un semnal negativ pe plan extern. Şi nu atât a celui de la Petrom. Dumneavoastră v-aţi referit şi la contractele dintre producători, intermediari şi distribuitori. Şi până la urmă, cum puteţi să le faceţi publice, dacă acţionarii nu îşi dau acordul?

Traian Băsescu: Cred că suntem una dintre puţinele ţări care ascunde, pur şi simplu, contractele de privatizare la utilităţi publice. Aici nu trebuie să confundăm cu contractele de altă natură decât utilităţile publice. Până la urmă, cetăţeanul este cel influenţat de condiţiile de privatizare. Dar fiind vorba de utilităţi publice, de interes public, cred că transparenţa este bună.

Intrebare: Şi la contractele între două companii private?

Traian Băsescu: Care-s cei doi privaţi, puteţi să îmi spuneţi?

Intrebare: O parte dintre distribuitori şi intermediarii.

Traian Băsescu: Furnizorul de energie în România, deocamdată, dacă ne referim la energie electrică, sunt companiile de stat. Românii trebuie să ştie la ce preţ pleacă curentul electric din termocentrală şi la ce preţ i se livrează.

Intrebare: Sunt anumite costuri pe acest lanţ care se formează între companii private. Aceste costuri sunt confidenţiale.

Traian Băsescu: Am spus, despre energia electrică, trebuie să ştie tot românul, şi despre gaze, şi despre benzină. Punct. Deci nu mă interesează pe mine...

Intrebare: Este împotriva economiei de piaţă.

Traian Băsescu: Eu v-am exprimat un punct de vedere. Hoţiile nu trebuie ţinute sub masă. Românul are dreptul să ştie de ce îl costă x lei kilovatul.

Intrebare: Indiferent dacă se încalcă democraţia şi economia de piaţă?

Traian Băsescu: Mi se pare că democraţia este exact aceea în care omul ştie despre ce este vorba. Cred că avem abordări diferite.

Intrebare: Dar între doi privaţi, un contract nu poate fi dat publicităţii

Traian Băsescu: Care sunt cei doi privaţi?

Intrebare: Spre exemplu, Electrica Oltenia este privată şi intermediari ca Energy Holding, Grivco etc.

Traian Băsescu: şi să ţinem secret Grivco, Energy Holding, tot? Vreau ca Energy Holding să facă publice contractele, vreau ca Green Energy să facă publice contractele, vreau ca toată lumea, toţi operatorii, să-şi facă publice contractele. Deci, cred că trebuie. Românii au dreptul să ştie.

Intrebare: Deşi ancheta în dosarul Petrom a fost demarată în aprilie, faptul că DNA a ieşit cu două zile înainte de CSAT, se poate intepreta.

Traian Băsescu: Interpretaţi cum vreţi dvs, eu nu interpretez. Nu controlez instituţiile, iar dacă altcineva le controlează, după părerea dvs., este problema dumneavoastră să credeţi acest lucru. Eu ştiu un lucru simplu. Am convocat CSAT când eram în avion.

Intrebare: Credeţi că Petrom deţine monopol pe piaţa românească?

Traian Băsescu: OMV Petrom nu are monopol. Avem pe piaţa românească Romgaz pentru gaze, există Lukoil, RAFO etc.

Intrebare: Vorbeam despre petrol...

Traian Băsescu: Nu avem monopol, pentru că populaţia nu foloseşte ţiţei. Populaţia foloseşte benzină şi motorină. Or, producători de benzină şi motorină mai avem mulţi în România. Deci, nu este vorba despre monopol.

Intrebare: Dar Petrom este singurul producător de petrol de pe piaţa românească în momentul de faţă.

Traian Băsescu: Nu cunosc ca undeva în lume ţiteiul să ajungă direct la utilizatori. Eu ştiu că benzina, motorina ajung la populaţie, ori Petrom nu este singurul producător de benzină motorină sau păcură. Dvs. vă referiţi la extracţia de ţiţei. Aici este într-adevăr singurul operator, dar ţiţeiul oferit de OMV-Petrom pentru rafinare este la preţul pieţei mondiale, ceea ce nu îi creează un avantaj în raport cu celelalte rafinării.

Intrebare: şi dacă este singurul operator, nu ar putea fi încadrat ca monopol?

Traian Băsescu: Nu.

Intrebare: Pe 31 octombrie aţi făcut o declaraţie referitoare la riscul scăderii inflaţiei sub 4% şi că ar trebui majorat preţul la gaze pentru a evita acest risc.

Traian Băsescu: Aşa este. A fost discuţia între mine şi premier legată de obligaţia noastră să mărim preţurile la gaze cu 8,5% la 12%, în 2007. Au fost analizele Băncii Naţionale care ne arătau că suntem cu o inflaţie de 3,8% şi atunci am stabilit să dăm drumul la creşterea de preţuri la gaze, angajată de statul român prin tratatul de aderare la UE. S-a luat decizia să se mărească preţul la gaze la limita minimă cerută de acord, cu o lună jumătate mai devreme. Acest lucru diminuează impactul unei astfel de măsuri după intrare în UE, ne permite să aplicăm nivelul minim de creştere la care ne-am angajat şi în acelaşi timp prin măsuri guvernamentale s-a încercat atenuarea prin creşterea pensiilor cu o lună mai devreme şi prin acordarea celui de al-13-lea salariu în luna decembrie.

Intrebare: Scumpirea la gaze de pe 11 noiembrie a fost influenţată de această decizie?

Traian Băsescu: Da! Nu are nici o legătură cu scandalul pe care-l fac politicienii. Scumpirea la gaze este conform acordului cu UE şi nu are nici o legătură cu o aşa-zisa presiune făcută de OMV-Petrom sau Romgaz. Vă precizez faptul că şi dacă nu se privatiza Petrom, am fi avut aceleaşi preţuri la gaze, pentru că aşa a negociat Guvernul Năstase capitolul energie.

Intrebare: Deci, scandalul Petrom este un balon de săpun, umflat şi apărut aşa din senin.

Traian Băsescu: Este un joc politic mizerabil.

Intrebare: Dacă ajungem la constatarea că contractul cu Petrom este unul păgubos pentru statul român...

Traian Băsescu: Eu nu m-aş grăbi cu astfel de concluzii...

Intrebare: Ce facem?

Traian Băsescu: Nu poţi să faci nimic, decât dacă vei constata că este un contract ilegal. Şi mă îndoiesc că părţile nu au avut grijă de legalitate. Acolo unde puteau fi ilegalităţi, exemplu legea petrolului, Guvernul Năstase a avut grijă să modifice legile României în acord cu contractul şi nu să pună contractul în acord cu legile României.

Intrebare: Dacă supunem dezbaterii publice contractul, ce semnal dăm investitorilor?

Traian Băsescu: Oricum, fragmentat, contractul este în dezbatere publică. OMV a avut o poziţie foarte deschisă. OMV a spus da, n-aş vrea să fiu singur. Corect ar fi ca toţi care au fost cu privatizări în zona energiei să avem contractele transparente, deci OMV nu se opune publicării contractului. Pe de altă parte, vă pot spune eu că nu este în interesul statului român, spre exemplu, să se publice planul de afaceri, că şi statul este 40% acţionar în OMV. Şi cred că îi vom atenţiona noi pe cei de la OMV că nu este în regulă să facem public planul de afaceri pe următorii 10 ani. Dar, în rest, contractul, după părerea mea, are clauze clasice, cu singura menţiune că acum nu ştim statutul OMV.
Vreau să atrag atenţia că în materialul consultanţilor este un pasaj în care se spune, fiind vorba de o companie petrolieră, statul trebuie să opteze dacă privatizează pachetul majoritar sau se opreşte înainte de pachetul majoritar. Deci, consultantul însuşi atenţionează cu privire la opţiunea de a privatiza pachetul majoritar sau mai puţin.

Intrebare: Au privatizat mai puţin şi au făcut majorare de capital după aceea.

Traian Băsescu: Da, numai că aici au făcut un singur lucru. Era această situaţie în cele trei şi consultantul recomanda să se facă întâi privatizarea unui pachet minoritar, 33%, după care OMV să aibă drept de preemţiune în 12 luni. Din păcate, nici nu s-a obţinut preţul maxim care s-ar fi putut obţine prin vânzarea a 51 la sută şi statul ar fi luat valoarea a 51 la sută din companie. Statul a vândut 33% şi a acceptat majorarea de capital imediat, a doua zi. Banii care reprezintă majorarea nu au mai fost încasaţi la bugetul de stat.

Intrebare: Au intrat în companie...

Traian Băsescu: Şi asta înseamnă că s-a găsit o a patra soluţie propusă.

Intrebare: Aceasta era cea de-a patra variantă de care aminteaţi mai înainte?

Traian Băsescu: Da. Să mă fac că am privatizat 33%, dar să privatizez 51% şi să iau bani pe 33%... Am discutat şi despre subevaluarea rezervelor. Pentru următorii zece ani, până în 2013, preţul ţiţeiului a fost evaluat la minim 18, maxim 24 dolari, greu de înghiţit varianta asta fixă, şi nu a urmat nici o clauză să spunem ăsta a fost consultantul, dar dacă aş fi fost stat român spuneam OK, asta e evaluarea, dar dacă e sub 18, ce fac? Care e reacţia Petrom dacă ajunge la 10 dolari, pentru că OMV Petrom extrage cu 12,5-13 dolari barilul în medie. Se opreşte extracţia?! Dar ce se întâmplă dacă barilul ajunge la 75 de dolari cum a ajuns în acest an? Se aplică o taxă suplimentară la dividende? Cineva a preferat să nu adauge o clauză care să clarifice această situaţie. Deci, trebuia să am o clauză din acest punct de vedere.

Intrebare: Aţi afirmat că România trebuie să militeze pentru o politică europeană comună în privinţa energiei din Rusia, mai mult, că nu trebuie să fie dependentă de gazul rusesc. Unde se plasează ţara noastră în tot acest context internaţional?

Traian Băsescu: Nu este previzibil că în următorii 30 de ani Europa ar putea să nu importe gaz din Rusia, nici în următorii 50 de ani nu văd această posibilitate. Dimpotrivă, ştim toţi că acum Europa e dependentă de importuri la energie în proporţie de 42% şi va ajunge în 2030 dependentă în proporţie de 73-75%. Nimeni nu poate pune problema să eliminăm Rusia. E o aberaţie, dar toţi trebuie să ne punem problema: Vrem şi o soluţie alternativă. De ce? În primul rând, să evităm utilizarea politică a resursei energetice din Federaţia Rusă. Şi vă dau un exemplu simplu. Avem în momentul de faţă ţări care primesc mia de metri cubi de gaze cu 120 de euro, cu 160, cu 240 şi ţări care primesc cu 310, ca noi şi Polonia. Deci, este clar că nu avem transparenţă şi că este o decizie politică. Lui A îi dai cu 120, lui B cu 160, lui C cu 240. Este clar că dacă ar apărea un al doilea furnizor de gaze, spre exemplu din zona Caspică sau Nabucco dacă s-ar realiza, nimeni nu ar mai putea să facă acest joc. Dacă al doilea furnizor de gaze este interconectat la sistemul european de distribuţie, foarte bine, am alternativa şi cantitativă şi îmi creează într-adevăr piaţă şi nu o dictatură a preţului, stabilită de un singur furnizor, care este Gazprom.

Intrebare: De Nabucco se vorbeşte de mai mulţi ani.

Traian Băsescu: Acum se pare că presiunile devin tot mai mari. Deci eu asta spun când vorbesc de creare de alternativă şi îmi este foarte clar că nimeni nu va putea să furnizeze energie Europei singur, să îi acopere nevoile şi că este necesar să fie cel puţin doi jucători pe piaţa energiei.

Departamentul de Comunicare Publică
27 Noiembrie 2006

Înapoi

     
 
 


 
Ultima actualizare 22.12.2015